12. april 2015 · Kommentarer inaktiverade för E-handel över gränserna · Categories: Okategoriserade

Sökfunktionerna som erbjuds på nätet primärt via Google gör att det faktiskt är väldigt lätt att hitta varor långt utanför Sveriges gränser. De flesta som överhuvudtaget vill exportera erbjuder sina sajter på engelska, vilket gör det lätt för de flesta svenskar att handla där. Möjligheten att handla efter personlig smak har alltså blivit betydligt bättre i och med e-handeln, för självklart är det så att en detaljist i Sverige strävar efter att ta in artiklar som många gillar och som man vet kommer att gå åt. Många som handlar från exempelvis Kina gör det för att det är billigt och annorlunda. Hur kan det vara möjligt att handla billigt från Kina? Det som gör att det faktiskt är möjligt är den alltmer effektiva och världsomfattande distributionskapacitet som byggs upp i e-handels spår. De som provat att handla från Kina blir ofta överraskade över hur snabbt man också får sin vara, oftast inom ett par dagar.

Är man nu inte kund utan svensk e-handelsentreprenör är möjligheterna till gränsöverskridande handel ett fantastiskt sätt att vidga sin marknad utanför Sverige även om man är liten. Specifikt innebär det också att en udda eller nischad produkt internationellt ändå kan finna sin marknad. Många europeiska länder har en betydligt större befolkning än vi, så även en procentuellt liten kundkrets kan innebära en rejält större marknad för en svensk e-handel. Ett exempel är att 2,8 % britter som handlat svenskt motsvarar en breddning av marknaden med 2,5 miljoner kunder.

Alla sajter levererar inte till alla länder och ibland kan man bli besviken först i utcheckningsögonblicket. Leveranskostnaden kan bli något högre när man köper över gränserna, men det kan det ju vara värt; antingen för att varan ändå är så billig eller att den är unik och precis det jag ville ha. Tull kan ibland tillkomma utanför EU, och denna kostnad kan ibland bli ganska hög. Det är inte alltid man får veta innan hur stor denna kostnad blir utan kanske bara att den tillkommer. Det kan vara värt att leta efter en specifik vara bland de europeiska sajterna då det ibland är så att samma produkt erbjuds från till exempelbåde USA och Storbritannien.

Här kan du läsa mer om dagens e-handel över gränserna

Comments closed